Samospráva chystá na leto festival plný noviniek

22.05.2013 Poprad

Poprad 21. mája (TASR) - Mesto Poprad finišuje v týchto dňoch s prípravami festivalu Leto v Poprade 2013. Úplne nový projekt letného kultúrneho diania v meste prinesie niekoľko noviniek. Najzásadnejšou je to, že počas leta ožije štyri dni v týždni priestor medzikostolia v centre Popradu kultúrnym programom.
"Štvrtok, piatok, sobota a nedeľa budú dni, počas ktorých ponúkneme divákom a návštevníkom centra mesta široké spektrum podujatí. Bude z nich čo vyberať. Filmovými štvrtkami chceme nadviazať na populárny festival premietania filmov, ktorý si môžu pamätať staršie ročníky najmä z amfiteátra v Starom Smokovci. Piatky budú patriť hudobným koncertom rôznych žánrov. Novinkou budú soboty, ktoré budú patriť divadlu. Dopoludnia, vždy od 10. hodiny, sa naši najmenší budú môcť tešiť z rozprávok a večer si na svoje prídu zase dospelí, divadelné večery budú od 20. hodiny patriť divadlám z Popradu a okolia. Nedeľa bude pre zmenu patriť folklórnym vystúpeniam a dychovej hudbe," vymenoval vedúci oddelenia kultúry na Mestskom úrade v Poprade Rudolf Kubus.
Všetky vystúpenia sa budú odohrávať na novom pódiu postavenom v tzv. medzikostolí na Námestí sv. Egídia. "Myslím si, že to je dobré riešenie, nové pódium je väčšie, vzdušnejšie, bude tvoriť akoby taký miniamfiteáter. V rámci finančných možností mesta sa budeme snažiť dobudovať ešte zázemie pre účinkujúcich, aby bolo všetko tak, ako má byť," dodal Kubus. Mesto otvorí tohtoročné Leto v Poprade 22. júna. Okrem podujatí na popradskom námestí prinesie festival rôzne podujatia aj do mestských častí. Tu samospráva v spolupráci s miestnymi klubmi zorganizuje tradičné podujatia ako Matejovské dni spojené s futsalovým turnajom, Strážske hry, Annabál v Spišskej Sobote, chýbať nebude ani kultúrno-zábavné popoludnie s Jánskou vatrou vo Veľkej.
Malou generálkou festivalu Leto v Poprade 2013 bude Medzinárodný deň detí, ktorý budú najmenší Popradčania môcť oslavovať štyri dni, a to od 31. mája do 3. júna. "Na deti čaká okrem divadelných predstavení pouličná šou, príležitosť predviesť sa so svojím psíkom, veľkoplošná projekcia, modelárske jazdy zručnosti či vystúpenie populárneho Martina Haricha," priblížil vedúci oddelenia kultúry. Hlavný program MDD, nazvaný Deň radosti, sa bude odohrávať 1. júna na Námestí sv. Egídia, ďalej si prídu deti na svoje aj v Dome kultúry a jedno podujatie je pripravené aj v exteriéri Centra voľného času, ktoré je spoluorganizátorom podujatia. V prípade nepriaznivého počasia bude hlavný program naplánovaný na 1. júna presťahovaný do Arény Poprad.
Minulý rok sa na Námestí sv. Egídia počas leta konalo 56 podujatí, vystúpilo na nich 300 účinkujúcich a tlieskalo im 11.600 ľudí. V roku 2012 videlo 162 kultúrnych podujatí v meste Poprad 37.000 občanov.
 

Vyberte región